Praktisch
Praktisch
Praktisch

Groepsreis Gambia Highlights (15 dagen) - Kies zelf een datum, en stel een groep samen van minimum 4 personen. U wordt begeleid door een Engelstalige reisleider. Heb je graag een Nederlandstalige reisleider, contacteer ons dan voor een prijsopgave.

Aankomst luchthaven - Rit naar Mandinari (13km) - Mandinari river lodge


Na een vlucht van ongeveer 6 uur, komen we aan in het prachtige Mandinari River Lodge. Deze kleine oase werd vroeger bezocht door enkele stedelijke Gambianen die een beetje rust wilden. Het enige geluid dat je 's nachts in je slaapkamer hoort zijn uilen en Afrikaanse veldkrekels. In de ochtend wordt u waarschijnlijk gewekt door het gezang van de vogels. Voor vogelaars die op zoek zijn naar een verblijfplaats is de lodge een must, want er zijn grote waterrijke gebieden in de buurt die de Mandinari Flats worden genoemd, wat een bekend toevluchtsoord is voor vele vogelsoorten. In de poel achter de lodges, huizen ook enkele krokodillen. Veel actie voor een eerste dag :)
Lamin rijstvelden – Diverse hotspots - Mandinari River Lodge


Lamin Rice fields: een gebied van overstroomde poelen, palmen en rijstvelden. Doelsoorten: White Back Night Heron, Blue Cheecked Bee eater, Osprey, Ring Plover, Malachite Kingfisher, Lizzard Buzzard, Hammerkop, African Darter, Hornbills, Pied, African Grey and Red-billed, African Jacanas, Eagle-Eyed Ebrima, Painted Snipe, Black Crake, Straited Heron, Western Reef Heron, White-crowned Plover, White -billed Buffalo Weavers, Senegal Parrots, Villae Weavers, Bronze Mannikins, Fork-tailed Drongo’s, Palm Nut Vulture, Giant Kingfisher, Blue-bellied Roller, Yellow-billed Shrikes, Little Bee-eaters, Grey-headed Sparrows, African Thrushes, Senegal Coucals, beautiful Sunbirds, Arican Mourning Dove, Red-eyed Dove, Vinaceous Dove, Black-billed Wood Dove, Blue-spotted Wood Dove, Grey Woodpecker en veel meer ....
Rit naar Tendaba (135km) - Baobolong wetlands - Mangroven Boot safari - Tendaba Camp


De Tendaba regio is zonder twijfel de bekendste vogelbestemming in Gambia en ligt ruwweg anderhalf uur ten oosten van Brikama. De Tendaba Lodge's nabijheid van verschillende eersteklas vogelgebieden, zoals het Kiang West National Park en het Baobolong wetland reservaat maakt het een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het rijke vogelleven van de benedenrivier regio. Op de boottocht in de namiddag gaan we op zoek naar krokodillen en nijlpaarden.
Rit naar Baobolong Lodge – Boot safari Baboon island = Chimpansees & Nijlpaarden – Baobolong Lodge


De voormiddag is voor de vogels, in de namiddag rijden we richting een absolute topper : een boottocht naar Baboon Island, voor een ontmoeting met de chimpansees. Op deze boottocht gaan we ook ook zoek naar nijlpaarden. In februari staat het waterpeil laag en hebben we meer kans om deze te spotten. Een onvergetelijke dag, gevolgd door een nieuwe overnachting in Baobolong Lodge.
Rit naar Bansang Quarry (kolonie roodkeel bijeneters) – Boot Safari - Baobolong Lodge


Bansang Is de thuisbasis van een lang gevestigde kolonie van Red Throated Bee eater die ligt aan de rand van de stad Bansang, ongeveer 20 km ten zuidoosten van Georgetown. Doelsoorten hier zijn: Whistling Ducks, Mottle Spine Tail, Rufous Chested Swallow, Hammerkop, Cinnamon Breasted Bunting, Pin Tail Whydahs, Grey Headed Kingfisher, Northern Red Bishop, White Backed Vulture, Tawny Eagle, Ruppell’s Griffon Vulture, Booted Eagle en vele anderen. In de namiddag koelen we af op de boot, en gaan we op zoek naar de Afrikaanse Zeearend. We overnachten een laatste keer in Baobolong Lodge.
Oversteek met de Ferry in Janjanbureh – Rit naar Kassagne – AbCa’s Creek Lodge


We starten de dag vroeg, want we moeten de Gambia rivier oversteken met een kleine en drukke ferry (spannend) :). We rijden vandaag naar AbCa's Creek Lodge. De Lodge ligt op een groot terrein dat de omvang heeft van twee voetbalvelden. Er staan allerlei bomen en struiken, waaronder veel palmbomen. In deze natuurlijke omgeving leven tal van kleurrijke vogels en komen ook regelmatig apen op bezoek.
Brufut bossen - Tanji vogelreservaat - Tanji Bird Reserve Eco-Camp


We starten de dag in Brufut Woods, een klein beschermd gebied in Gambia. Het kleine gebied dat is beschermd is ongeveer 3 hectare groot. Het is gelegen in het zuidelijke deel van Gambia. Dit gebied is beschermd door de dorpsgemeenschap en de medewerking van West African Bird Studies Association The Gambia. Vervolgens rijden we naar het Tanji Vogelreservaat. Het werd opgericht in het jaar 1993 onder het Department of Parks and Wildlife The Gambia. Het heeft een geschatte oppervlakte van 612 hectare en ligt in het zuidelijke deel van Gambia. Het ligt ongeveer 3 km ten noorden van het beroemde visserscentrum. Tanji Vogelreservaat heeft een rijke verscheidenheid aan overwinteraars en Afrikaanse vogelsoorten. Sommige boeken vermelden ongeveer 300 soorten vogels die er zijn waargenomen. Overnachten doen we in het Tanji Bird Reserve Eco Lodge. Gelegen in het hart van Tanji Bird Reserve en grenzend aan de kust, is Tanji Eco-Lodge een unieke accommodatie, ideaal voor fanatieke vogelaars.
Fotografie in de regio – Boot safari in de namiddag - AbCa’s Creek Lodge

Cycling track – Fajara Nature trail – Relaxen in de namiddag – Bungalow Beach


We maken vandaag een stevige wandeling, met de camera natuurlijk want ook vandaag valt er enorm veel te spotten. Na de wandeling kunnen we een namiddag relaxen op het strand, of nog een wandeling maken voor diegene die daar zin in hebben :) We verblijven aan het strand, in het mooie Bungalow Beach.
Makasutu Nationaal park – Kotu – Fajara Nature trail – Bungalow Beach


We starten de dag met een bezoek aan Makasutu National park. Het cultuurhistorisch Makasutu Park spreidt zich over 1000 hectare uit en omvat vijf verschillende ecosystemen, waaronder een mangrovegebied, savanne en wetlands. Vervolgens rijden we naar onze laatste bestemming, Kotu. Eén en al vogel spotten in de omgeving van het hotel. Wandelend spotten doen we op het Fajara golfterrein en Fajara waterfronts. De Fajara Golfbaan zeker een bezoek waard om extra soorten te bekijken, zoals sunbirds, Glossy Starlings, Green-wood Hoopoe and roosting White-faced Scops Owl. Maar beginnen doen we met een boottocht op de Kotu River, gegarandeerd goed voor het van dichtbij bewonderen en fotograferen van heel wat vogels. (Wire-tailed Swallow, Senegal Thick-knee, Snowy-crowned Robin Chat and Yellow-crowned Gonolek, Striated Heron, Hamerkop, White-backed Night Heron, Black-headed Plover, Pied Kingfisher, Malachite Kingfisher, Wattled Plover, Beautiful Sunbird, Broad-billed Roller en vele anderen)
Kleine stop bij Bintang bolong lodge - Rit naar Marakissa (60km) - Marakissa river camp


We doen een kleine koffiestop bij het prachtige Bintang bolong Lodge. Oorspronkelijk stond deze in het programma, maar we kunnen helaas niet alles doen in 15 dagen :( We rijden vervolgens naar Marakissa. Het vogelobservatiekamp ligt ten zuiden van de luchthaven van Banjul en de stad Brikama, in het dorp Marakissa aan de rivier de Alheim. Je kan hier in de buurt zeker een honderdtal soorten vogels spotten. Alweer genieten!
Fotografie wandeling in de buurt van Marakissa – Marakissa River Camp


We verblijven de hele dag in de omgeving, waar enorm veel variatie te vinden is. We overnachten wederom in Marakissa river camp. (Blackcap Babbler, Orange-cheeked Waxbill, Spotted Honeyguide, Greater Honeyguide, Yellow-billed Oxpecker, Yellow-throated Longclaw, African Golden Oriole, Yellow-billed Kite, Violet-backed Starling, Black-winged Red Bishop, Purple Glossy Starling, White-rumped Seedeater, Blue-bellied Roller, Cardinal Woodpecker en vele anderen)
Kartong Wetlands (35km)  - Birding in Kartong – Halahin Lodge


Naar een volgende toplocatie : Halahin Lodge. We zitten nu nabij Kartung, in het uiterste zuidwestelijke hoekje van Gambia. (Palearctic migrants include Eastern Olivaceous Warbler, Black-legged Kittiwake (2nd Gambian record), Spectacled Warbler, Bluethroat, Rock Thrush, Egyptian Vulture, European Roller, Wryneck, Woodchat Shrike, Great Reed Warbler, Temminck's Stint, Eurasian Griffon Vulture, Lesser Kestrel and Marsh Sandpiper)
Kartong Wetlands  - Boot safari – Namiddag rit (33km) naar Tanji Bird Reserve Eco-Camp


Geheugenkaarten genoeg? Tot op heden zijn er 357 vogelsoorten geregistreerd in Kartong. De wetlands vormen het centrum van het registratiegebied. Andere aangrenzende habitats zijn zandduinen, intergetijdengebied, wadplaten, mangroven, savanne struikgewas, rijstvelden en een overblijfsel van hoogbos. De uitgestrekte riet- en biezenvelden bieden schuil- en broedplaatsen aan sommige soorten die in Gambia moeilijk te zien zijn. Veel van de soorten hier zijn zeer benaderbaar en bieden prachtige fotografische mogelijkheden.
Laatste strandwandeling - Terug naar de luchthaven


Jammer, maar je weet het al wel : einde van deze trip, maar je hebt je hart verloren aan The Gambia, aan zijn vogels, de nartuur en aan de vriendelijke bevolking. Nog even relaxen op het strand en dan de koffers pakken.

20191009-_ABC6818.png

DISCOVER OUR GROUP TOURS FOR 2022
CUSTOMISATION IS POSSIBLE