Praktisch
Praktisch
Praktisch

Individuele rondreis Gambia & Saloum-Delta Senegal (15 dagen) - minimum 2 personen - vluchten niet inbegrepen

Aankomst Banjul - Kotu Bridge - Palm Beach Hotel


Na een vlucht van ongeveer 6 uur over voornamelijk het desolate maar indrukwekkende West-Afrika landen we op de enige landingsbaan van Gambia, Banjul International Airport. Na een ritje van een goede 10 km maken we kennis met Palm Beach hotel in Kotu, waar we 2 nachten verblijven. Afhankelijk van tijdstip van aankomst gaan we al vogels spoten aan de gekende Kotu Bridge, zeker goed voor verschillende soorten vogels. (Wire-tailed Swallow, Senegal Thick-knee, Snowy-crowned Robin Chat, Yellow-crowned Gonolek, Striated Heron, Hamerkop, White-backed Night Heron, Black-headed Plover, Pied Kingfisher, Malachite Kingfisher, Wattled Plover, Beautiful Sunbird, Broad-billed Roller)
Kotu Bridge - Fajara - Boottocht Kotu rivier - Palm Beach Hotel


Eén en al vogel spotten en fotograferen in de omgeving van het hotel. Wandelend spotten doen we op het Fajara golfterrein en Fajara waterfronts. De Fajara Golfbaan zeker een bezoek waard om extra soorten te bekijken, zoals sunbirds, Glossy Starlings, Green-wood Hoopoe and roosting White-faced Scops Owl. Maar beginnen doen we met een boottocht op de Kotu River, gegarandeerd goed voor het van dichtbij bewonderen en fotograferen van heel wat vogels. (Malachite Kingfisher, Pied Kingficher, Blue-breasted kingfisher, Senegal ticknee, Ralreigers, Bijeneters, en veel meer)
Brufut woods - Marakissa - Marrakisa river camp


Na het ontbijt rijden we naar Brufut woods (hier komen we zeker de Violet Turaco en de Groene Turaco tegen) doen we enkele hotspots onderweg en rijden we naar Marakissa. Het Marakissa Rivercamp ligt in het zuiden van Gambia, dicht bij de Senegalese grens, aan de oever van een kleine rivier. Het is omgeven door rivier-, struik- en moerasgebieden. Deze biodiversiteit herbergt vele soorten vogels; het kamp staat bekend als een van de beste plekken om vogels te spotten in Gambia. De uitzichten variëren van bush, open veld en rivierlandschap. Er zijn krokodillen en hagedissen in de buurt van het kamp. Niet vergeten ... de lunch is hier overheerlijk!!
Marakissa en omgeving - Marakissa river camp


Het Marakissa Rivercamp ligt in het zuiden van Gambia, dicht bij de Senegalese grens, aan de oever van een kleine rivier. Het is omgeven door rivier-, struik- en moerasgebieden. Deze biodiversiteit herbergt vele soorten vogels; het kamp staat bekend als een van de beste plekken om vogels te spotten in Gambia. De uitzichten variëren van bush, open veld en rivierlandschap. Er zijn (schuwe) krokodillen en hagedissen in de buurt van het kamp. (Blackcap Babbler, Orange-cheeked Waxbill, Spotted Honeyguide, Greater Honeyguide, Yellow-billed Oxpecker, Yellow-throated Longclaw, African Golden Oriole, Yellow-billed Kite, Violet-backed Starling, Black-winged Red Bishop, Purple Glossy Starling, White-rumped Seedeater, Blue-bellied Roller,Cardinal Woodpecker)
Boottocht Gambia rivier - Hotspots in de omgeving - Bintang Bolong lodge


Door de ligging van de Lodge midden in een mangrovebos kunnen bezoekers de uitzonderlijke flora en fauna van brakke wetlands ervaren. Bij het terugtrekken van de vloedlijn worden ontelbare dieren zoals krabben en modderspringers in het slib van de rivierbedding blootgelegd. In de avond bevolken apen en gieren de overweldigende Baobab bomen, en na de schemering kunnen grote kolonies fruitvleermuizen worden gezien die de nacht in zwermen.
Naast vliegende vissen en talrijke vogelsoorten kun je met een beetje geluk een glimp opvangen van pelikanen en passerende dolfijnen. Kleine krokodillen, die zich in de zon koesteren, zijn op loopafstand te vinden. De schoonheid en de rust van deze plek zullen u fascineren. Van hieruit zullen we in de namiddag ook een boottocht doen op de Gambia rivier. Hopelijk komen we de zeearend tegen :)
Kiang west National parc - diverse hotspots - Tendaba camp


Het Kiang West National Park is opgericht in 1987 en ligt in het zuiden van Gambia, grenzend aan de rivieroever en op 145 kilometer van de hoofdstad Banjul. Het is een van de grootste beschermde natuurreservaten van Gambia. Het is ongeveer 11,00 hectare groot en heeft de grootste en meest diverse dierenpopulatie. (Sacred Ibis, Abyssinian Roller, African Blue Flycatcher, Marabou Storks, Golden-tailed Woodpecker, Brubru Shrike, African Fish Eagle , Marsh Harrier, Osprey, Spotted Eagle Owl,African Scops Owl, Palm-nut Vulture, Pallid Harrier, White-crested Tiger Bittern, Goliath Heron, White-backed Night Heron,Booted Eagle, Village Indigobird, Scarlet-chested Sunbird, African Yellow White-eye, Black-rumped Waxbill, White-backed Vulture, Abyssinian Ground Hornbill en vele anderen)
Tendaba - Diverse hotspots - Bansang - Bintoes Lodge


Op weg naar Bansang, doen we diverse hotspots langs de oevers van de Gambia rivier. Er valt weer veel te spotten, waaronder de Sacred Ibis, Abyssinian Roller, African Blue Flycatcher, Marabou Storks, Golden-tailed Woodpecker, Brubru Shrike, African Fish Eagle , Marsh Harrier, Osprey, Spotted Eagle Owl,African Scops Owl, Palm-nut Vulture, Pallid Harrier, White-crested Tiger Bittern, Goliath Heron and White-backed Night ...
Bansang Quarry en omgeving - diverse hotspots - Bintoes lodge


Deze groeve is jaar na jaar uitgebreid door de lokale bevolking die rotsen graaft voor de bouw en als gevolg daarvan hebben veel vogels geprofiteerd om te verblijven in de groeve. Bansang is de plek om een broedkolonie van Roodkeelbijeneters te zien. Een poel in de steengroeve trekt soorten aan als: Exclamatory Paradise Whydah, Cut-throat Finch, Red-billed Quelea, Pin-tailed Whydah, Cinnamon-breasted Bunting, Ortolan Bunting, Bush Petronia, Western Little Sparrowhawk, Yellow-fronted Canaries, Black-rumped Waxbills, Grey-headed Sparrows and White-backed Vulture. Wederom een hele drukke dag dus!
Boottocht Baboon island (Chimp rehabilitation center) - Kairoh Garden Kuntaur


Het Chimpansee Rehabilitation Project Camp (Badi Mayo) ligt in het Gambia Nationaal Park, 270 km stroomopwaarts en ligt net onder de rand van de kliffen van het vasteland met uitzicht op de rivier en de Baboon Eilanden. We gaan niet alleen chimpansees spotten maar komen onderweg wellicht ook nijlpaarden tegen.
Oversteek Senegal grens - Diverse hotspots - Lodge Kabacoto Senegal


Na het ontbijt rijden we naar de grensovergang van Senegal naar Gambia en Senegal aan de grens met Farafenni, met veel hotspots op de weg. Opgelet, de grens oversteken is een hele belefenis :)
Kaolack - Diverse hotspots - Toubacouta - Keur Saloum Senegal


Vertrek naar de Delta van Saloum. Stop naar Kaolack voor de lunch en ga verder naar een van de mooiste regio's van Senegal, beroemd om zijn vogel- en mangrove-landschappen.
Saloum delta - boottocht - Keur Saloum Senegal


Saloum Delta of Sine-Saloum Delta is een rivierdelta in Senegal aan de monding van de Saloum rivier waar deze uitmondt in de Noord-Atlantische Oceaan. De delta beslaat 180.000 hectare. Ze strekt zich uit over 72,5 kilometer langs de kustlijn en 35 kilometer landinwaarts. De boottocht bij zonderondergang is onvergetelijk!
Terug naar Gambia - Barra Ferry - Mandinari River lodge


Na het ontbijt rijden we richting de grens, om vervolgens de ferry te nemen (Barra), richting Banjul. Het hele belefenis!! We komen in de namddag aan in het prachtige Mandinari River Lodge. Deze kleine oase werd vroeger bezocht door enkele stedelijke Gambianen die een beetje rust wilden. Het enige geluid dat je 's nachts in je slaapkamer hoort zijn uilen en Afrikaanse veldkrekels. In de ochtend wordt u waarschijnlijk gewekt door het gezang van de vogels. Voor vogelaars die op zoek zijn naar een verblijfplaats is de lodge een must, want er zijn grote waterrijke gebieden in de buurt die de Mandinari Flats worden genoemd, wat een bekend toevluchtsoord is voor vele vogelsoorten.
Mandinari - hotspots in de omgeving - Mandinari river lodge


De rivierlodge ligt in het dorp Mandinari, 15 min. van het vliegveld en ongeveer 35 min. van het toeristische kustgebied. Het dorp heeft de kreek mangroves aan de ene kant en de rivier Gambia aan de andere kant. We bevinden ons in het hart van het Tambi Wetlands Natuurreservaat. De stuiken en bomen in deze lodge zitten overigens vol met honingzuigers (sunbirds). (Black headed heron, White-faced Whistling duck, Pied kingfisher, African Jacana, Blue bellied Roller, Great White Egret, Pearl Spotted Owlet, African spoonbill, Giant Kingfisher, Splendid sunbird en vele anderen)
Mandinari River lodge - Terug naar de luchthaven


Jammer, maar je weet het al wel : einde van deze trip, maar je hebt je hart verloren aan The Gambia, aan zijn vogels, de nartuur en aan de vriendelijke bevolking. Nog even spotten en dan koffers pakken, tijdens de korte trip naar het vliegveld wordt er meestal weinig gezegd…….

20191009-_ABC6818.png

DISCOVER OUR GROUP TOURS FOR 2022
CUSTOMISATION IS POSSIBLE