Praktisch
Praktisch
Praktisch

Unieke rondreis in groep doorheen Gambia, Niokolo-Koba National Park Senegal en de Saloum Delta in Senegal. Minimum aantal deelnemers voor gerarandeerd vertrek = 7 deelnemers. Groepsreis onder begeleiding van Jim Oostvogels en Lamin Camara.

Aankomst luchthaven - Rit naar Kotu - Badala Park


Na aankomst in Banjul rijden we naar Kotu, waar we verblijven in Badala Park. Kotu ligt op korte loopafstand van de omliggende kusthotels. Het gebied is zeer toegankelijk, en staat bekend om zijn vogel diversiteit. Het gebied bestaat uit een mix van struikgewas, rijstvelden met mangrove vegetatie. Als je hier twee uur door dit gebied wandelt, ziet je tot wel 80 soorten vogels. Geen tijd om te bekomen dus, haal de camera maar al boven :)
Regio Kotu en boottocht in de mangroven - Badala Park


Kotu bestaat uit twee verschillende habitats. Ten eerste, de rijstvelden die naast de hotels liggen. Als u twee uur rondwandelt in dit gebied, kunt u wel 80 soorten zien, zoals lepelaars, ibissen, watersnippen, reigers, sterns en vele andere zeevogels die uit Europa komen overwinteren. Ten tweede is er het gebied naast de rijstvelden, met rioolvijvers en bedekt met mangrovebos, waar u veel steltlopers kunt zien. In de late namiddag maken we een boottocht door het mangrovebos.
Brufut woods - Tanji Bird Reserve - Abca’s Creek Lodge


Na het ontbijt vertrekken we richting onze tweede slaapplaats. Eerst gaan we fotograferen in Brufut en Tanji. Brufut ligt op minder dan 30 minuten rijden van Kotu Creek, in de richting van de Atlantische Oceaan. Het is een open bosgebied dat onderdak biedt aan verschillende soorten inheemse en inter-Afrikaanse migranten. Het Tanji Vogelreservaat heeft een geschatte oppervlakte van 612 hectare en ligt in het zuidelijke deel van Gambia. Het ligt ongeveer 3 km ten noorden van het beroemde visserscentrum. Tanji Vogelreservaat heeft een rijke verscheidenheid aan overwinteraars en Afrikaanse vogelsoorten. Sommige boeken vermelden ongeveer 300 vogelsoorten. Het reservaat heeft een gebied van Duinen, Lagunes, Bossen en Bijolisland en een beschermd eiland voor het broedcentrum. Moe en voldaan rijden we naar Abca's Creek Lodge. Ik verklap nog niet te veel ... maar dit wordt genieten!
Regio Kassagne - AbCa's Creek Lodge


AbCa's Creek Lodge is een ideale leefomgeving voor vogels. De lodge ligt in een steppegebied meteen aan een zijtak van de Gambia-rivier met mangroves. Omdat de rivier onder invloed staat van eb en vloed hebben de vogels bij eb een ideaal gebied om te foerageren. De rivier met mangroves, het aangrenzende bos en het steppegebied is het leefgebied van een grote variëteit aan vogels. Door Gambiaanse birdwatchers wordt AbCa's Creek Lodge als een vogelparadijs gezien. Naast de algemeen voorkomende vogels als blauwbuikscharrelaar, ijsvogels, glansspreeuwen en wevers, leven er zeldzamere soorten als broebroe, Afrikaanse watertrapper, witrugkwak en toekans.
Baobolong wetlands en Tendaba regio - Tendaba camp


Boabolong wetland reservaat is Gambia's meest uitgebreide en vogelrijke wetland, gelegen aan het noorden van de Gambia-rivier. Het beslaat ongeveer 2200 hectare, en heeft vier verschillende ecosystemen, estuaria, mangrove moerassen, zoutmoeras, en bosgebied.
Tendaba regio - Boottocht in de mangroven - Tendaba camp


De Tendaba regio is zonder twijfel de bekendste vogelbestemming in Gambia en ligt ruwweg anderhalf uur ten oosten van Brikama. De Tendaba Lodge's nabijheid van verschillende eersteklas vogelgebieden, zoals het Kiang West National Park en het Baobolong wetland reservaat maakt het een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het rijke vogelleven van de benedenrivier regio.
Rit naar de Saloum Delta met diverse stops onderweg - Keur Saloum Toubacouta


Vandaag rijden we naar de Saloum Delta. Een rit van 390km en daarmee ook de langste van de reis. Geen nood, we stoppen (héél) regelmatig, want ook onderweg blijven we spotten! Zodra je aankomt in Hotel-Lodge Keur Saloum, ontvouwt zich een adembenemend immens en ongerept landschap voor uw ogen. U bevindt zich in Toubacouta, Senegal, midden in de Saloum-Delta, die wordt beschouwd als één van de mooiste baaien ter wereld. De site is uniek en is door UNESCO geclassificeerd als Werelderfgoed van beschermde biosfeersites.
Rit naar Baobolong - Boot safari Chimpansees en nijlpaarden - Baobolong river camp


We doen vandaag enkele hotspots in de regio, en in de late namiddag gaan we per boot naar Baboon Island. Het Chimpansee Rehabilitation Project Camp ligt in het Gambia Nationaal Park, 270 km stroomopwaarts en ligt net onder de rand van de kliffen van het vasteland met uitzicht op de rivier en de Baboon Eilanden.We gaan niet alleen chimpansees spotten maar komen onderweg wellicht ook nijlpaarden tegen.
Saloum Delta - Boottocht vogeleiland L'Île des Oiseaux - Keur Saloum


Na een heerlijk ontbijt, verkennen we de Saloum Delta. In de late namiddag varen we naar een goed verborgen vogelslaapplaats. Duizenden vogels komen voor zonsondergang naar dit eiland. Duizenden pelikanen, ibissen, ijsvogels, reigers, ..... op en tot genieten!
Toubacouta regio - Boottocht mangroven - Keur Saloum


De Sine Saloum Delta behoort tot de mooiste baaien ter wereld en is tevens Unesco werelderfgoed. Er is niet alleen een indrukwekkende onderwaterwereld. Onze baai heeft namelijk ook haar eigen nachtlampjes: luminescerend fytoplankton. Het wateroppervlak licht dan fluogroen en fluoblauw op: een magische ervaring. Deze delta is de thuis van duizenden vogels, een waar paradijs. Een boottocht maakt de dag compleet!
Bansang Quarry - Rit naar Senegal - Campement de Wassadou


We vertrekken vroeg vandaag, want we hebben een lange rit voor de boeg. Eerst stoppen we nog even bij Bansang quarry, thuis van een grote kolonie roodkeel bijeneters. En nu weg naar Niokolo Koba National Park! We steken de grens over met Senegal, een spannende en indrukwekkende belefenis!. We komen in de late namiddag aan in Hotel Campement de Wassadou, gelegen in een majestueuze en bosrijke omgeving, aan de oevers van de Gambia-rivier. Persoonlijk één van de mooiste plaatsen die ik ooit al bezocht heb. Dit word onvergetelijk!
Wassadou regio - Boottocht Wassadou - Campement de Wassadou


Vandaag verkennen we de regio in de buurt van Campement de Wassadou. Met de boot, gaan we op zoek naar de zeldzame Northern Carmine Bee-eaters die hier te vinden zijn in oktober en november. In 2019 hadden we succes met een kolonie van ongeveer 100 van deze prachtige bijeneters. Afhankelijk van de waterstand, proberen we ook nijlpaarden te fotograferen die talrijk aanwezig zijn in de rivier.
Safari in Niokolo-koba National Park - Campement de Wassadou


Het Parc National du Niokolo-Koba is een uitgestrekt biosfeerreservaat, dat door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed, en is het belangrijkste park van Senegal, met een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer.
Het park wordt doorkruist door de Gambia-rivier en twee zijrivieren, de Niokolokoba en de Koulountou, waterbronnen die leven geven aan maar liefst 80 zoogdiersoorten en 350 vogelsoorten die in het gebied voorkomen. Toeristen zal je hier niet veel tegenkomen. In alle keren dat ik het park bezocht heb, kwam ik géén enkele toerist tegen. Genieten van de rust en de natuur, ver weg van het toerisme ... heerlijk!
Boot safari vanuit het midden van het Niokolo-koba National Park - Campement de Wassadou


Vandaag staat een boot safari in Niokolo Koba op het programma. Als het water laag genoeg staat fotograferen we hoogst waarschijnlijk nijlpaarden en krokodillen in de rivier. Onze groep heeft tijdens deze boottocht in 2016 een luipaard kunnen fotograferen aan de oever van de rivier. Je weet dus nooit wat je tegenkomt in het park.
Terug naar Gambia - Oversteek met de ferry - Marakissa River Lodge


Na het ontbijt rijden we richting de grens, om vervolgens de ferry in Barra te nemen, richting Banjul. Het hele belefenis! :) We komen tegen de middag aan in het prachtige Marakissa River Lodge.
Marakissa regio - Marakissa River Lodge


We verblijven de hele dag in de omgeving, waar enorm veel variatie te vinden is. We overnachten wederom in Marakissa river camp. Enkele van de doelsoorten: (Blackcap Babbler, Orange-cheeked Waxbill, Spotted Honeyguide, Greater Honeyguide, Yellow-billed Oxpecker, Yellow-throated Longclaw, African Golden Oriole, Yellow-billed Kite, Violet-backed Starling, Black-winged Red Bishop, Purple Glossy Starling, White-rumped Seedeater, Blue-bellied Roller, Cardinal Woodpecker en vele anderen)
Kartong wetlands - Halahin Lodge


Op naar de volgende toplocatie : Halahin Lodge. We zitten nu nabij Kartong, in het uiterste zuidwestelijke hoekje van Gambia. Tot nu toe zijn in Kartong 357 vogelsoorten geregistreerd. Enkele doelsoorten: (Palearctic migrants include Eastern Olivaceous Warbler, Black-legged Kittiwake (2nd Gambian record), Spectacled Warbler, Bluethroat, Rock Thrush, Egyptian Vulture, European Roller, Wryneck, Woodchat Shrike, Great Reed Warbler, Temminck's Stint, Eurasian Griffon Vulture, Lesser Kestrel and Marsh Sandpiper)
Rit naar Mandinari - Mandinari River Lodge


Voor onze laatste volledige dag rijden we naar prachtige Mandinari, aan de mangroven. Het slechte nieuws : ligt niet zo ver van het vliegveld, want het einde nadert…. Het fantastische nieuws : unieke, rustige ligging, zo rustig dat je meer dan waarschijnlijk het gezelschap krijgt van krokodillen. Er staan géén excursies op de planning vandaag, maar dat is hier niet nodig :)
Laatste ontbijt in Mandinari - Terug naar de luchthaven


Jammer, maar je weet het al wel : einde van deze onvergetelijke reis. Nog even spotten, de laatste keer de camera boven halen en dan koffers pakken.

20191009-_ABC6818.png

DISCOVER OUR GROUP TOURS FOR 2022
CUSTOMISATION IS POSSIBLE